subota, 30. svibnja 2015.


                             Idemo u obilazak Münchena


 Nakon što sam u prošlom postu pisala za Oktoberfest i dalje nastavljamo u duhu  Münchena. Poslije zabave u  Okoberfestu, vrijeme iskoristite za obilazak ovog predivnog grada. Za  München mnogi kažu da je grad sa najviše stila u Njemačkoj. Osjeća se posebna atmosfera u gradu. München je jedna od najpopularnijih destinacija s brojnim znamenitostima,koja svake godine privlači milione turista.



foto: Ilić Lejla 
Jedan od najljepših trgova u Njemačkoj je sasvim sigurno Marienplatz središte Münchena sa starom i novom vijećnicom. U središtu trga nalazi se kip Djevice Marije. Posjetioci mogu da istraže stare zgrade i zanimljive crkve. Ovdje se nalaze i stara i nova Gradska kuća. Na kuli nove Gradske kuće nalazi se zvonik star preko 100 godina. A njihova zvona pripadaju Münchenu jednako kao i Hofbräuhaus (restoran i pivnica) i Frauenkirche, simbol grada s svojim zelenim tornjevima.







Nezaobilazna na svakom turističkom programu Munchena je i katedrala (Frauenkirche), građevina od crvene cigle čiji su zvonici natkriveni neobičnim zelenim kupolama u stilu talijanske renesanse. Sagrađena je u 15.stoljeću,iako ne izgleda tako, može primiti 20 000 ljudi. 
Unutrašnjost ne odaje dojam tolike prostranosti; za to su odgovorni stupovi koji vizualno smanjuju prostor. Unutrašnjost katedrale čuva bogatu zbirku djela poznatih umjetnika, koja datiraju od 14. do 18. vjeka, a glavna atrakcija su gotički naos, gotički vitraži, grobni spomenik Luja IV. Katedrala je pretrpjela velika oštećenja nakon Drugog svjetskog rata.
foto: Ilić Lejla


Legenda o otisku vražjeg stopala (Teufelsshritt)

foto: Ilić Lejla  - Teufelsshritt

 Prema jednoj od verzija te legende graditelj crkve Halsbach sklopio je pogodbu s vragom da će sagraditi crkvu bez prozora. Lukavi je graditelj prevario vraga postavivši dva reda stupova koji zaklanjaju prozore tako da se oni ne vide s glavnog ulaza. Kad je vrag shvatio da je prevaren i da ne može ući u već posvećenu crkvu, od bijesa je udario nogom o pod i tu je ostao otisak njegovog stopala. 



foto: Ilić Lejla
foto: Ilić Lejla








Minhenska palata (Residenz) bivša je kraljevska palata bavarskog monarha, nalazi se u centru grada. Ovo je najveća gradska palata u Njemačkoj, a otvorena je za sve zainteresovane koji mogu uživati u njenoj arhitekturi i sobnim dekoracijama, koje prikazuju bivšu kraljevsku kolekciju.
  
Palata se sastoji od kompleks zgrada, a sadrži deset dvorišta i muzej koji prikazuje 130 soba. Također je neophodno vidjeti nekadašnje kapije grada (kojih je nekada bilo četiri, a ostalo ih je tri) Isartor, Sendlingertor i Karlstor.

foto: Ilić Lejla









Stanovnici Minhena smatraju da lavovi pružaju sreću,pa tako nije neobično da zastanu i poljube kanđžu lava.
foto: Ilić Lejla






 Ono što ćete sigurno primjetiti u Münchenu jeste zelenilo i veliki broj parkova.

foto: Ilič Lejla / Univrzitet















Univerzitet preporučujem da posjetite.Ja sam imala sreću jer sam imala dobre vodiče koji su mi  ispričali zanimljivosti i legende,tako da je obilazak   Münchena bio  uistnu pravo zadovoljstvo. 

Postoji jedna istinita priča o dvoje hrabrih ljudi. Hans i Sofi (inače brat i sestra) pobunili su se protiv režima koji je zastupao Hitler. 18. februara 1943. godine ušli su u  zgradu univerziteta sa torbom punom letaka koje su, dok su studenti bili u učionicama, rasporedili po hodnicima. Primjetivši, po završenom poslu, da im je ostalo još letaka, vratili su se na najviši sprat. Sofi je poslednje papire bacila da slobodno padaju na pod . Domar ih je primjetio i prijavio. Sofi i Hans osuđeni su 22. februara na smrt . 
foto: Ilić Lejla / Uklesana pisma
Muzej " Bijele ruže" svakako obiđite. Hans kojeg sam maloprije spominjala bio je član antinacističke organizacije koja se zvala "Bijela ruža". 

München nije  samo grad velike umjetnosti. München je grad nezaboravne zabave, i stoga je jedna od najboljih destinacija za savršeno putovanje i odmor. Grad tradicionalne njemačke hrane, kao i najvećeg festivala piva. I uvijek imate razloga ponovo da ga posjetite.

Nema komentara:

Objavi komentar