četvrtak, 11. lipnja 2015.




           Od rudarskog do turističkog grada



U subotu je zvanično otvorena sezona kupanja na Panonskim jezerima u Tuzli. Tradicionalno kao i prethodnih godina jezero je otvoreno manifestacijom „Family Day“ i večernjim partyem. Cijena ulaznica ove godine je nešto veća. Radnim danom cijena je umjesto 2,5 KM povećana na 3KM,a vikendom cijena ulaznice je 4 KM. Nadležni iz ove inistitucije su kazali da je bilo neophodno povećati cijene zbog prethodne loše sezone.
foto: Ilić Lejla

Kako je sve počelo?

Nekadašnje zapušteno područje u centru grada popularno nazvano Pinga,pretvoreno je u najatraktivnije mjesto u gradu ,otvarajem prvog slanog jezera. Prvo Panonsko jezero napravljeno je 2003 godine,i od tada kompleks jezera se nadograđivao i mijenjao izgled tako da su vam sada na raspolaganju četri jezera i slapovi. Tuzla poznata kao rudarski grad polakodobiva epitet turističkog grada. Sve više turista posjećuje Bosnu i Hercegovinu,ali i Tuzlu naročito u ljetnim mjesecima. 


foto: Ilić Lejla

Svakodnevno autobusima dolaze organizovane grupe iz skoro svih krajeva Bosne i Hercegovine. Stručnjaci i geolozi su pak skleptični kada ja u pitanju prostor gdje su izgrađena jezera,budući da je ovaj dio gdje se nalaze jezera sklon tonjenju tla. Mišljenja su podjeljena,dok jedni smatraju da ne postoji nikakva opasnost i da su jezera urađena po svim propisima,ipak ima i onih koji misle suprotno. Bilo kako bilo,Tuzla iz godine u godinu,privlači veliki broj posjetilaca.

Po čemu je Tuzla jedinstvena?

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slano jezero u cenru grada,i jedini grad na svijetu čije se slana jezera,vodopadi i plaža nalaze u centru grada. Pored užitka u kupanju u vodi koja ima gotovo sve karakteristike morske vode,ova voda ima i ljekovita svojstva,pogotovo u liječenju reumatskih i disajnih oboljenja.


foto: Ilić Lejla
U proteklih nekoliko godina u Tuzli je realizirano nekoliko najznačajnijih projekata:
-          Izgrađen je prvi turistički trg- Soni trg na kojima se odvijala proizvodnja soli
-          Izgrađen je arheološki park ili sojeničko naselje.
-          Izgrađen je Trg Slobode- na čijem se prostoru nalazi rekonstruisana zgrada Baroka iz        Austrougarskog perioda.
Uređeni su parkovi i naravno ne smijemo izostaviti nekoliko fontana



Područje Tuzle obiluje objektima kulturno.historijskog naslijeđa kao što su: Stambeni objekti spomeničkog karaktera,ostaci neolitskog naselja,više nekropola i stećaka

Također,Tuzla je bogata zaštićenim pejzažima,kao što su termalni izvori u Slavinovićima,kompleks Ilinčica,Stara Majevica,te hidrografski potencijali kao što su jezero Modrac,Pilipova voda i drugi. Iz svega navedenog vidimo da Tuzla ipak ima potencijala da postane turistički grad samo je neophodno više angžovanja i rada na prirodnim resursima koje posjedujemo a ne koristimo kako bi trebali.



Nema komentara:

Objavi komentar