petak, 22. svibnja 2015.


      Posjetite najveći festival piva- Oktoberfest

foto: Ilić Lejla

Planirate putovanje u Minhen? U prijestolnicu Bavarske  najbolje  je da odete krajem septembra ili početkom oktobra. Čim neko spomene Minhen jedna od prvih asocijacija je Oktoberfest.

Oktoberfest je jedan od najpopularnijih i najposjećenijih festivala piva u Njemačkoj. Nijemci ga zovu Therenwiese (Terezijska fontana) Budući da  se zove Oktoberfest postoji pitanje zašto se održava u septembru? Odgovor je jednostavan. Festival se najprije održavao u septembru ali organizatori su odlučili da je kraj sepembra ipak bolje vrijeme za festival jer su noći u oktobru hladne,a ljubiteljima piva treba pružiti ugođaj. Da bi se održala tradicija imena Oktoberfesta festival traje do prvog vikenda u oktobru. To je otprilike 15 dana festivala.

Kako se počeo održavati Oktoberfest?

Sve je počelo 1810 godine kada je kralj Ludwig sklopio vjenčanje s princezom Theresom von Sashen Hildburghausen. Festival se prestao održavati za vrijeme epidemije kolere i Drugog svjetskog rata.
Prije nego se odlučite za odlazak na Oktoberfest morate biti svjesni da nekoliko stotina hiljada ljudi dnevno posjeti festival. Gužve su neizbježne. Možda je najbolje da ostavite sopstveni auto,i podzemnom željeznicom  dođete do Oktoberfesta. 
foto: Ilić Lejla
Vrijedan nakit i ostale dragocjenosti bolje je da ne nosite sa sobom. Budući da je gužva velika pazite se i đžeparoša.
Bez obzira na đžeparoše vodite računa o svojim osobnim stvarima,jer ako što izgubite teško da ćete pronaći.
                                                video: Ilić Lejla
A sad za ljubitelje piva. Pivo se toči u neograničenim količinama. U 14 šatora možete da pijete pivo i jedete  popularne kobasice. U njima se toči nekoliko vrsta piva.

Na Oktoberfestu pivo se pije iz velikih i teških jednolitarnih krigli. Teško je naručiti uobičajenu  od pola. Ako ne pijete alkohol, čak i jedna litarna krigla ove pive bi vam mogla biti previše! Piva, ali i sve ostalo je prilično skupo na Oktoberfestu u usporedbi sa normalnim cijenama (cijena litarne pive 10 EUR).

  U šator je zabranjeno unošenje vlastite hrane i pića. Šator može da primi nekoliko hiljada posjetitelja. Ne bi bilo loše da unaprijed rezervišete mjesto u šatoru. A ako to ne učinite potrudite se da dođete u toku dana dok još nije prevelika gužva i zauzmete mjesto. Do 18 sati muzika u šatorima je lagana. Atmosfera u šatorima je vesela,prijateljska. Tako možete upoznati ljude iz različitih krajeva svijeta. Ako odmah i ne uspijete da uđete u šator raznovrstan program vani zabavljaće vas i animirati. Na svakom koraku se mogu vidjeti djevojke i muškarci obučeni u bavarsku nošnju. Ženska nošnja je naročito atraktivna muškarcima budući da su nekad njemice voljele nositi duboki dekoltee, i djevojke danas preferiraju takvu nošnju.
foto: Ilić Lejla
U pokretnim prikolicama i štandovima ako ogladnite možete kupiti nešto za jelo. Pereci,sendviči,kolači samo su neki od specijaliteta koje možete probati. Skupe suvenire i igračkice također možete kupiti. Da bi zabava bila potpuna tu je i veliki luna park. Možete da birate koji vid zabave želite. Ukoliko želite da idete na voz smrti ili slične adrenalinske sprave,moj savjet je da prije toga ništa ne konzumirate od hrane i pića.
Ako budete  imali  sreće sa lijepim vremenom, na Oktoberfestu će vam biti predivno.. Samo razgledajte ljude  oko sebe (mnogi od njih su obučeni u tradicionalne nošnje), uživajte u pivu i  zabava je zagarantovana.

Video: Ilić Lejla



Nema komentara:

Objavi komentar