subota, 16. svibnja 2015.



                Grad koji nikad ne spava
         
                             Solun
foto:Ilić Lejla

Tokom ljetovanja u Grčkoj  iskoristila sam priliku i posjetila  prelijepi grad Solun.Iako sam u Solunu provela samo jedan dan, uspjela sam da osjetim djelić atmosfere koja tamo vlada. Rezervirali smo karte za izlet i nestrpljivi čekali vrijeme polaska.Od ljetovališta Nei Pori gdje sam odsjela pa do Soluna udaljenost je oko 100 kilometara. Put će vam proći brzo,jer je  priroda  prekrasna i do Soluna se  ima svašta zanimljivo vidjeti. Gospodin Boro kao pravi turistički vodič susretljivo nam je objašnjavao o atrakcijama koje smo u putu vidjeli.

foto: Ilić Lejla

Mnogobrojne znamenitosti ovog grada su povod da Solun uvrstite u plan putovanja. Na samom početku vodič nam je kazao da je Solun ogroman grad i da bi nam bilo potrebno nekoliko mjeseci da obiđemo sve atrakcije,muzeje. Za Solun bi se moglo reći da  ima mnogobrojne muzeje arheoloških iskopina, spomenika i  građevina od velikog kulturno-istorijskog značaja. To je i univerzitetski grad, tako da se na njegovim ulicama može vidjeti puno mladih ljudi.



Thessaloniki  ( Solun)  dobio je ime po ženi koja se zvala Thessalonike,što znaći pobjeda. Grad je osnovao kralj Kasandros 315 g.p.n.e. a ime je dao po svojoj ženi. Thesalonike je bila polusestra kralja Aleksandra Velikog.



Znamenitosti:


 Za Solun je karakteristična Bijela kula koja se nalazi na obali mora. Kulu je sagradio turski sultan Sulejman Veličanstveni i njena namjena je bila da čuva gradske zidine. Natpis na kuli govori da ona datira iz 1530 godine.

foto: Ilić Lejla / Bijela kula


 Galerijev Luk je uz Bijelu kulu,jedna od najpoznatijih solunskih znamenitosti. Smješten je na cesti Egnatia u centru grada. Galerijev Luk više poznat kao Kamara,bogato je ukrašen,izrađen od kamena crvenkaste boje. Luk je izgrađen u čast rimskog cara Galerija.


foto: Ilić Lejla / Galerijev Luk


Crkva Agios Dimitrios je najvažnija crkva u cijelom gradu. Crkva ima tri strane-kapele,muzej i podzemne katakombe koje uključuju zatvorsku ćeliju Svetog Dimitrija,koji je zaštitnik grada. Iako je tokom vijekova pretrpila mnoga razaranja, Crkva Svetog Dimitrija je zadržala autentični stil i duh athikteture svog vremena.

foto: Ilić Lejla


Aristotelov trg jedan je od najvećih trgova u Solunu.Nalazi se u samom centru.Okružuju ga velike zgrade,hoteli i prodavnice. Mladi ljudi vole ovdje da provode vrijeme. U neposrednoj blizini nalazi se i stara solunska pijaca.
foto: Ilić Lejla  / Spomenik Aleksandru Velikom u Solunu

Zejtinlik je srpsko vojno groblje i posvećeno je stradanju vojnika u Prvom svjetskom ratu. U njegovom sklopu su sahranjeni srpski,francuski,italijanski,engleski vojnici. Uz groblje živi  Đorđe Mihajlović čuvar srpskog groba,koji je tu oko 50 godina. Gospodin Đorđe iako ima preko 80 godina uvijek s osmijehom na licu dočeka turističke grupe i rado priča o ratnim dešavanjima.Na groblju se mogu kupiti razne umjetnine i još neke zanimljive stvarčice. 


Šoping:


foto: Ilić Lejla / šoping u Solunu
Ako volite šoping Solun je idealno mjesto za vas. Ukoliko idete organizovano s turističkim vodičem moja je preporuka da obavezno posjetite fabriku kože. Prodavači će vas dočekati jako ljubazno i maksimalno se posvetiti svakom kupcu. Po veoma povoljnim cijenama možete kupiti kožne jakne i bunde.A ukoliko u  fabrici ne nađete ništa za sebe, ne sikirajte te se, Solun je okružen prodavnicama i buticima,tako da ćete sigurno pronaći nešto Nedaleko od Soluna nalazi se i veliki centar u kojem se nalazi svjetski poznati butici.



foto: Ilić Lejla










-Veliki šoping centar dvadesetak minuta od Soluna. Raznovrsna ponuda i odjeća svjetski poznatih marki.





Hrana:


Grčka kuhinja bogata je raznovrsnim jelima sa roštilja i specijalitetima od morskih plodova. Tradicionalna jela giros i sulvaki trebate probati u Solunu. Grci su poznati i po salatama.Kada su u pitanju pića glavna asocijacija na Grčku je: Uzo,Cipuro, Mitaksa. Grčka kafa je slična našoj domaćoj kafi. U prodavnicama možete da kupite svježe mljevenu kafu s aromom  oraha.Na Aristotelovom trgu ima puno dobrih restorana. 


Provod:


Grci vole noćni život. Tokom cijele sedmice se izlazi i provod vikendom uopšte se  ne razlikuje od radnih dana. Kafići su stalno puni i kad ste u Solunu imate osjećaj da niko ništa ne radi. Atmosfera je opuštena. Ljeti se često pije frape,hladna nescafe. Postoje mnoga mjesta za provod sa tradicionalnom grčkom muzikom. Jedan od najpoznatijih noćnih klubova je Vogue.



Video: Ilić Lejla



Iako je poznat po karakterističnom noćnom provodu i razgledanju znamenitosti, Solun ima neke od najljepših plaža u Grčkoj, kao što su Perea,  Epanomi i druge.U gradu se nalazi oko 25 muzeja i potebno je mnogo vremena da sve obiđete.
Izabralala sam samo neke od najznačajnih turističkih atrakcija ,kako bi vam barem malo prenijela utiske iz Soluna.  Ako ste nakon čitanja mog posta odlučili posjetiti Solun, nećete biti razočarani.



2 komentara:

  1. Solun je grad koji vrijedi posjetiti. Jako lijepo ste obradili temu..Super je što ste postavili live grčku muziku..pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Jeste Solun je fantastičan grad..Pruža obilje raznovrsnog programa i zabave za svačiji ukus..lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši