ponedjeljak, 11. svibnja 2015.



Odmor, provod, zabava-  jednom riječju
                
                 
                     BUDVA

foto:Ilić Lejla








    
U srcu Jadranskog mora nalazi se Budva. Zašto mnogi smatraju Budvu kao destinaciju koja se ne smije propustiti saznaćete u nastavku..Budva neodoljivo podsjeća na kontinentalne gradove,a ne na grad koji se nalazi uz morsku obalu.

  
  Prema legendi,osnivačem Budve  smatra se  Kadmo sin feničanskog kralja Agenona,vladar Tebe muž Aresovei Afroditine kćeri  Harmonije.U starosti supružnici su morali prisilno napustiti grad. Smatra se da se Kadmov i Harmonijin grob nalazi u blizini Epidamna, današnjeg Drača.  Više o tome možete čitati:  http://hr.wikipedia.org/wiki/Budva



Plaže:


foto:Ilić Lejla

Budvanske plaže po kvaliteti pijeska,ubrajaju se kao jedne od kvalitetnijih.Prostiru se na 38 kilometara obale,s mnogo uvala,i manjih ostrva. Na raspolaganju su vam brojne plaže u okolini Budve,do kojih možete doći vrlo brzo taksijem,po vrlo povoljnim cijenama. Usamom gradu možete posjetiti i plažu Mogren,koja je jako lijepa.




foto:Ilić Lejla



Budva je  dobro povezana sa drugim mjestima i gradovima. Pored glavne autobuske stanice postoji i niz drugih stanica uz jadransku magistralu koja prolazi kroz Budvu

foto:Ilić Lejla


     Kultura:

Budva ima veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, među kojima je veliki broj manastira i crkava. Među najpoznatije kulturno istorijske spomenike spadaju: crkva Sv.Ivana, sagradjena u VII vijeku, crkva Santa Maria in Punta iz 840 god., crkva Svete Trojice iz 1804 god.
 Najviše pominjani manastir je  Stanjevići, nalazi se iznad grada-hotela Sveti Stefan, čine ga tri crkve, u kojima su pojedine freske iz XVII vijeka. Veoma raskošan je i manastir Rezevici izmedju Svetog Stefana i Petrovca, čija arhitektura seže jos u XIII vijek.



foto:Ilić Lejla


Muzej grada Budve nalazi se u Starom gradu i u njemu su izloženi eksponati arheološke i etnografske zbirke. Zbirku čine eksponati koji potiču od V vijeka p.n.e. pa do srednjeg vijeka.





Sveti Stefan



foto:Ilić Lejla

Sveti Stefan u svijetu poznat po svojoj ljepoti, arhitekturi, komforu i plažama .Ulice, zidovi ,fasade zadržali su svoj istorijski izgled ,dok su enterijeri kuća uređeni modernim sadržajima. Sveti Stefan atraktivna kombinacija drevnog i luksuznog ambijenta. Mogu slobodno kazati da  predstavlja najluksuznije ljetovalište u Crnoj Gori.




foto:Ilić Lejla

 Noćni život:

Noćni život je raznolik, za svaki ukus je velika ponuda. Duž obale Budve nalazi se mnoštvo klubova i diskoteka na otvorenom. U starom gradu sve vrvi od ljudi, kafići su puni, ima dosta živih svirki.
Tu je i novootvorena diskoteka Top hill..



foto: Ilić Lejla





video: Ilić Lejla

3 komentara:

  1. Budva je grad za sve generacija... za provod, odmor, uživanje... bila sam prošlo ljeto i stvarno je za 10.... pozz

    OdgovoriIzbriši
  2. Jeste, Budva je super destinacija..Nadam se da sam Vas bar malo prisjetila lijepih trenutaka,budući da kažete da ste bili u Budvi na ljetovanju..lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Budva je zaista predivna i dopada mi se kako je prezentovana u ovom tekstu, od plaža, preko znamenitosti pa do noćnog života. Sve pohvale i za blog jer se bavi ovom temom i zanimljivim destinacijama pa tako barem malo odlutam na odmor na iste. Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši