nedjelja, 10. svibnja 2015.



   Šta  je turizam za Bosnu i Hercegovinu?


foto:Ilić Lejla


Trinaesti sajam turizma  jučer je završen. Organizatori su prezadovoljni odazivom učesnika,te samom ponudom,i sadržajem koje su ponudili tokom ova tri dana posjetiteljima. Na sajmu je učestvovalo dosta domaćih,ali i stranih partnera. 


Dobra organizacija,i bogat sadržaj su karakterisali sajam. Bosna i Hercegovina ima šta ponuditi,što je na sajmu i prikazano. Ali zašto je turizam u našoj zemlji nepravedno zanemaren? Zašto je uvijek“strano“bolje nego naše. 
 Prirodna bogatstva,kulturna baština, tradicija,zar to nije dovoljno,za jačanje i razvijanje turističke kulture.







foto: Ilić Lejla /Sajam turizma u Lukavcu
Interesantno je to da se u razvoj turizma u BIH  veoma malo ulaže,iako se naša zemlja prema svjetskim podacima svrstava među zemlje s najljepšim prirodnim ljepotama u svijetu. BIH ima lošu infrastrukturu,putevi su loše kvalitete,i da bi proputovali kroz ovu našu malu zemlju,potrebni su vam sati. Rad na crno,gosti se ne prijavljuju,samim tim se direktno smanjuju sredstva koja su neophodna za turističku promociju.
Posjedujemo broje mogućnosti,a i samo neke od najznačajnijih su :

-Planinski turizam
-Banjski turizam
-Promorski
-Lovni i ribolovni
-Religijski

Iz svega navedenog vidimo da naša zemlja raspolaže ogromnim turističkim potencijalom,koji samo treba preusmjeriti,kako bi turizam postao primarna grana naše domovine.

Turizam u Bosni i Hercegovini je veoma profitabilan,te pruža priliku da popravimo stanje u državi,koja je i više nego osiromašena,zato bi Bosanci i Hercegovci trebali da porade na razvijanju turističke ponude,pa da se ugledamo na susjedne zemlje,i našu državu pretvorimo u turističku.







3 komentara:

  1. Super tekst.sajam je odlična prilika za promociju BIH..pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Naša zemlja zaista ima puno toga za ponuditi. Uz bolju promociju prirodnih ljepota i zalaganje na uređenju nedostataka, sigurno da bi BiH mogla biti prepoznata kao veoma dobra turistička destinacija. Hvala Lejla, pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na lijepim riječima.Upravo tako,naša zemlja ima potencijala.Potrebno je više ulaganja u turizam,jer imamo šta ponuditi. Nadam se da će nadležne institucije prepoznati da je turizam dobar način za ostvarivanje profita, i sukladno s tim djelovati.

    OdgovoriIzbriši